Tym razem zapraszam na
naleśniki z kurczakiem,brokułami i serem
przepis od podstaw.
Inspirowany recepturą, wg której pichciłam w niewielkiej knajpce ;)
Ciasto naleśnikowe
Do zrobienia ciasta naleśnikowego potrzebne nam będą:
- mąka
- mleko
- jajko
- woda gazowana lub piwo
- odrobina soli
- przyprawy np oregano,bazylia,pieprz (lub inne wg uznania)
Do miski wsypujemy mąkę,wbijamy jajko,dolewamy wody gazowanej lub piwa ( dzięki "bąbelkom" ciasto będzie bardziej puszyste) i dodajemy przyprawy. Miksujemy ze sobą wszystkie składniki. Gdy ciasto jest gęste, dodajemy płynów,jeśli rzadkie (a wręcz wodniste) dodajemy mąki. Ostatecznie konsystencja ciasta musi być taka,żeby ciasto było "lejące", swobodnie spływało z łyżki umoczonej w miksturze.
Kiedy mamy gotowe ciasto,możemy przystąpić do smażenia placków (na niewielkim ogniu) . W tym celu rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Kiedy olej jest rozgrzany możemy nalać chochlą pierwszą porcję. Naleśniki nie powinny być grube, bo będą gumowe. Podczas nalewania ciasta kręcimy patelnią tak,aby cienka warstwa ciasta jak najszybciej przykryła dno patelni.
Kiedy brzegi naleśników zaczynają odchodzić od brzegu patelni odwracamy je na drugą stronę i dosmażamy przez ok. 1minutę.
Kiedy mamy usmażone naleśniki,zabieramy się za przygotowanie farszu.
Farsz do naleśników
- 2 filety z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki mleka
- 50 gram żółtego sera
- przyprawa curry (lub samodzielnie mieszane kurkuma,chili,pieprz,kolendra,kardamon- dla lubiących eksperymentować ;))
- sól i pieprz do smaku
Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z brokułem,którego następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 5-6 minut. Kurczaka wrzucamy na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju i podsmażamy ok 4-5minut.Następnie dodajemy przyprawę i obtaczamy w niej kawałki kurczaka,cały czas smażąc. Dodajemy mleko i jogurt oraz dorzucamy ugotowany,odsączony brokuł i podsmażamy na bardzo małym ogniu przez ok1-2minuty. Mieszamy wszystko na patelni i dosypujemy starty żółty ser,który powinien się nieco roztopić.Możemy doprawić solą i pieprzem do smaku,wg uznania.
Kiedy farsz jest już gotowy,możemy zawijać go w przygotowane wcześniej placki. Przy zawijaniu naleśników, przed zwinięciem w rulon placka warto zagiąć do środka również pozostałe boki, aby farsz nie wysypywał się.
Do naleśników całkiem fajnie pasuje sos czosnkowy.
Smacznego!
Czas łączny: 45minut
Trudność: 2
Miód by jeszcze do farszu pasował :D
OdpowiedzUsuń