Klopsiki szwedzkie
- 1/2kg mięsa mielonego weiprzowo-wołowego
- 1 niepełna szklanka mleka
- około 3-4kromek czerstwego chleba (lub ok 1 i 1/2bułki)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1łyżka jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki zmielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy na bardzo drobne cząstki i wrzucamy na patelnię,aby ją trochę zeszklić.Pieczywo namaczamy w mleku,a kiedy zmięknie, odcedzamy powstałą papkę z mleka. Następnie łączymy ze sobą mięso,jajko,namoczone pieczywo,zeszkloną cebulę,jogurt naturalny i zagniatamy. Dodajemy kolendrę,ziele angielskie,szczyptę soli i pieprzu oraz odrobinę wody i zagniatamy aby składniki się połączyły.
Z racji tego,że ciężko znaleźć mielone ziele angielskie i kolendrę, proponuję zakupić ziarenka i rozdrobnić je. Można to zrobić moździerzu,młynku lub w wersji podstawowej na desce do krojenia tłuczkiem(przyprawy warto przykryć czystą ściereczką lub ręcznikiem kuchennym,aby nie uciekały przy tłuczeniu:))
Z mięsa formujemy kulki niewiele większe niż orzech włoski i kładziemy je na rozgrzaną patelnię. Podczas smażenia na niewielkim ogniu,obracamy kulki aby obsmażyły się ze wszystkich stron. Kiedy klopsiki są już obsmażone możemy zabrać się za upieczenie ziemniaków. W tym celu nacinamy je wzdłuż i wszerz(jednak nie do samego końca)a nacięcie smarujemy masłem wymieszanym z ziołami (np koperek,majeranek,lubczyk,szczypiorek-pełna dowolność).
Wstawiamy do nagrzanego do ok180st. C piekarnika na ok 20 minut. blachę warto posmarować olejem lub położyć pod ziemniaki papier do pieczenia.Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie możemy dołożyć do nich na blachę klopsiki,aby dopiekły się w środku.
W tym czasie możemy zabrać się za ekspresowy
sos do klopsików- 1 łyżkę masła
- 1 czubatą łyżkę mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4łyżeczki sosu sojowego
- 1 szklankę bulionu wołowego(lub wołowo-drobiowego)
- 2 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego.
- szczyptę soli
Masło roztapiamy w garnku na niedużym ogniu. Do roztopionego masła dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Kiedy masło z mąką będą się smażyć już około pół minuty,dolewamy mleka.Ważne,żeby sos cały czas mieszać,aby nie powstały grudki.Następnie dodajemy do sosu bulion i sos sojowy i dalej mieszamy. Chwilę gotujemy,aby płyn nieco zgęstniał, na koniec dodajemy jogurt(wcześniej wymieszany z odrobioną sosu,aby się nie zważył).
Z piekarnika wyciągamy blachę z ziemniakami i klopsikami i wykładamy na talerz. Klopsiki polewamy sosem,obok nakładamy porcję borówki. Opcjonalnie można dodać jakąś surówkę,sałatkę wg uznania.
Smacznego!
Trudność 2
Czas: 25 minut+pieczenie 15minut
(Sos nie ma zdjęć z procesu powstawania,ale przy nim trzeba było szybko działać i nie było czasu na zabawy telefonem :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz