niedziela, 25 marca 2012

köttbullar czyli klopsiki szwedzkie

Za sprawą jednego z największych sklepów z wyposażeniem mieszkania to chyba najbardziej znane szwedzkie danie. W tym zestawieniu klopsiki wystąpią w towarzystwie młodych pieczonych pyrków z masłem ziołowym a także nieodłącznym dodatkiem do klopsików czyli borówką :)  Przepis powstał metodą prób i błędów podczas sprawdzania kilku przepisów. 

Klopsiki szwedzkie

  • 1/2kg mięsa mielonego weiprzowo-wołowego
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • około 3-4kromek czerstwego chleba (lub ok 1 i 1/2bułki)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki zmielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy na bardzo drobne cząstki i wrzucamy na patelnię,aby ją trochę zeszklić.Pieczywo namaczamy w mleku,a kiedy zmięknie, odcedzamy powstałą papkę z mleka. Następnie łączymy ze sobą mięso,jajko,namoczone pieczywo,zeszkloną cebulę,jogurt naturalny i zagniatamy. Dodajemy kolendrę,ziele angielskie,szczyptę soli i pieprzu oraz odrobinę wody i zagniatamy aby składniki się połączyły. 

Z racji tego,że ciężko znaleźć mielone ziele angielskie i kolendrę, proponuję zakupić ziarenka i rozdrobnić je. Można to zrobić moździerzu,młynku lub w wersji podstawowej na desce do krojenia tłuczkiem(przyprawy warto przykryć czystą ściereczką lub ręcznikiem kuchennym,aby nie uciekały przy tłuczeniu:))

Z mięsa formujemy kulki niewiele większe niż orzech włoski i kładziemy je na rozgrzaną patelnię. Podczas smażenia na niewielkim ogniu,obracamy kulki aby obsmażyły się ze wszystkich stron. Kiedy klopsiki są już obsmażone możemy zabrać się za upieczenie ziemniaków. W tym celu nacinamy je wzdłuż i wszerz(jednak nie do samego końca)a nacięcie smarujemy masłem wymieszanym z ziołami (np koperek,majeranek,lubczyk,szczypiorek-pełna dowolność).

Wstawiamy do nagrzanego do ok180st. C piekarnika na ok 20 minut. blachę warto posmarować olejem lub położyć pod ziemniaki papier do pieczenia.Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie możemy dołożyć do nich na blachę klopsiki,aby dopiekły się w środku.

W tym czasie możemy zabrać się za ekspresowy 

sos do klopsików
  • 1 łyżkę masła
  • 1 czubatą łyżkę mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4łyżeczki sosu sojowego
  • 1 szklankę bulionu wołowego(lub wołowo-drobiowego)
  • 2 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego.
  • szczyptę soli
Masło roztapiamy w garnku na niedużym ogniu. Do roztopionego masła dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Kiedy masło z mąką będą się smażyć już około pół minuty,dolewamy mleka.Ważne,żeby sos cały czas mieszać,aby nie powstały grudki.Następnie dodajemy do sosu bulion i sos sojowy i dalej mieszamy. Chwilę gotujemy,aby płyn nieco zgęstniał, na koniec dodajemy jogurt(wcześniej wymieszany z odrobioną sosu,aby się nie zważył).

Z piekarnika wyciągamy blachę z ziemniakami i klopsikami i wykładamy na talerz. Klopsiki polewamy sosem,obok nakładamy porcję borówki. Opcjonalnie można dodać jakąś surówkę,sałatkę wg uznania.

Smacznego!


Trudność 2
Czas: 25 minut+pieczenie 15minut

(Sos nie ma zdjęć z procesu powstawania,ale przy nim trzeba było szybko działać i nie było czasu na zabawy telefonem :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz