wtorek, 13 marca 2012

Powoli uczę się jakoś ogarniać bloga :)
Tym razem coś z kuchni polskiej.

 Wieprzowina w piwie i miodzie z kaszą gryczaną na ostro.







Danie inspirowane przepisem Karola Okrasy. Troszkę trudniejsze,niż ryż z tuńczykiem i pomidorami, ale dalej nie powinno sprawiać większych trudności ;)  Póki co jest mało kolorowo, ale już niebawem wiosna,więc i zawartość talerza będzie bardziej pstrokata ;)


Składniki dla 4 osób:

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 2 stołowe łyżki miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 250 ml jasnego piwa 
  • ok. 400ml rosołu
  • liść laurowy
  • majeranek
  • szczypta cynamonu
  • kilka goździków
  • 250-300g kaszy jęczmiennej
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 biały por
  • niecała łyżeczka pasty chilli
  • sól 
  • pieprz

Wieprzowinę pokroić na kawałki, lekko doprawić solą i pieprzem  i podsmażyć na patelni.
Do garnka wlać miód i podsmażyć na nim na wolnym ogniu cebulę i czosnek.
Następnie dodać majeranek,liść laurowy,szczyptę cynamonu i kilka goździków. Po wymieszaniu zawartości garnka dodać podsmażone mięso i zalać piwem (tak,wiem, szkoda piwa do garnka, ale drugie pół butelki zostaje ;))  i dodać wcześniej przygotowanego rosołu. Wszystko należy wymieszać,odczekać aż piwo się zagotuje i przestanie się pienić a następnie gotować na małym ogniu przez około godzinę. 
Kaszę ugotować prawie na miękko,kilka minut krócej,niż sugeruje to czas na opakowaniu. Pokrojone w drobną kostkę por i suszone pomidory podsmażyć na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju i zalewy z suszonych pomidorów.Następnie na patelnię dorzucamy kaszę,mieszamy,dodajemy pastę chilli i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Można delikatnie podlać rosołem i podusić przez chwilę (do wchłonięcia płynu) żeby kasza doszła do idealnej miękkości.
Wykładamy na talerz kaszę i mięso,które polewamy pozostałym płynem z garnka. Mięso można posypać świeżym drobno pokrojonym porem.
Smacznego :)!

Czas: ok 1,5 godziny
Trudność 3/5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz