Tym razem coś z kuchni polskiej.
Wieprzowina w piwie i miodzie z kaszą gryczaną na ostro.
Danie inspirowane przepisem Karola Okrasy. Troszkę trudniejsze,niż ryż z tuńczykiem i pomidorami, ale dalej nie powinno sprawiać większych trudności ;) Póki co jest mało kolorowo, ale już niebawem wiosna,więc i zawartość talerza będzie bardziej pstrokata ;)
Składniki dla 4 osób:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 2 stołowe łyżki miodu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 250 ml jasnego piwa
- ok. 400ml rosołu
- liść laurowy
- majeranek
- szczypta cynamonu
- kilka goździków
- 250-300g kaszy jęczmiennej
- kilka suszonych pomidorów
- 1 biały por
- niecała łyżeczka pasty chilli
- sól
- pieprz
Wieprzowinę pokroić na kawałki, lekko doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na patelni.
Do garnka wlać miód i podsmażyć na nim na wolnym ogniu cebulę i czosnek.
Następnie dodać majeranek,liść laurowy,szczyptę cynamonu i kilka goździków. Po wymieszaniu zawartości garnka dodać podsmażone mięso i zalać piwem (tak,wiem, szkoda piwa do garnka, ale drugie pół butelki zostaje ;)) i dodać wcześniej przygotowanego rosołu. Wszystko należy wymieszać,odczekać aż piwo się zagotuje i przestanie się pienić a następnie gotować na małym ogniu przez około godzinę.
Kaszę ugotować prawie na miękko,kilka minut krócej,niż sugeruje to czas na opakowaniu. Pokrojone w drobną kostkę por i suszone pomidory podsmażyć na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju i zalewy z suszonych pomidorów.Następnie na patelnię dorzucamy kaszę,mieszamy,dodajemy pastę chilli i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Można delikatnie podlać rosołem i podusić przez chwilę (do wchłonięcia płynu) żeby kasza doszła do idealnej miękkości.
Wykładamy na talerz kaszę i mięso,które polewamy pozostałym płynem z garnka. Mięso można posypać świeżym drobno pokrojonym porem.
Smacznego :)!
Czas: ok 1,5 godziny
Trudność 3/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz