czwartek, 12 kwietnia 2012

węgierski eintopf czyli leczo

Ostatnio nie miałam czasu na kombinowanie w kuchni,ale w najbliższych dniach postaram się nadrobić zaległości.
Z okazji deszczowego i chłodnego wieczoru dzisiaj zapraszam na  leczo. Klasyczny eintopf,
Danie proste, nie wymagające zbyt wiele czasu, nie uderza po kieszeni. Sprawdza się jako poczęstunek dla większej ilości gości na wieczornych posiedzeniach ;)




Leczo 

przepis na ok.8 porcji


  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 1 czerwona papryczka pepperoni
  • 1 zielona papryczka pepperoni
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok 500g)
  • ok 35-40 dag pieczarek
  • 15dag wędzonego boczku
  • 2 długie lub 4 średnie kiełbasy (rodzaj wg upodobania)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku.
Składników wydaje się być dużo,ale przygotowania dania nie sprawi problemów nawet nowicjuszom.
Papryki, cukinię,boczek i kiełbasę kroimy w kostkę lub paski- wg uznania. Cebulę,por i pieczarki kroimy w piórka,talarki- jak komu wygodnie.

Do gara z dosłownie odrobiną rozgrzanego oleju wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy przez kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy cebulę i por i podsmażamy do czasu,aż cebula się zeszkli. Kolejnym krokiem będzie dorzucenie do gara papryki i cukinii.Dolewamy ok.pół szklanki wody, przykrywamy garnek i pozwalamy dusić się zawartości naczynia. Kiedy papryka zacznie mięknąć dorzucamy  pieczarki i mieszamy. 

Po ok 5 minutach dorzucamy krojone pomidory i przecier. Kiedy zawartość garnka się zagotuje,zmniejszamy ogień i zaczynamy doprawiać wyżej wymienionymi przyprawami. Dodajemy szczyptę soli,łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę cukru, łyżkę soku z cytryny, 1-2 liście laurowe, kopiastą łyżeczkę słodkiej papryki i jedną łyżeczkę ostrej papryki.  Ilość podana jest na oko, najlepiej doprawić tak,żeby wszystkie smaki były wyczuwalne,ale dominował ostry.Kubki smakowe powinny być podrażnione ale nie wypalone :))


Niektórzy leczo podają z ryżem, ja uznaję podawanie dania z pieczywem.
W najbliższych dniach zamieszczę przepis na domowe bułeczki,które całkiem nieźle komponują się z leczo :)

Leczo można robić oczywiście w wersji wegetariańskiej, nie traci wiele ze swoich walorów.Mięsne dodatki można zastąpić większą ilością cukinii i pieczarek.

Smacznego!




Trudność: 1
Czas: ok 45 minut + przygotowanie składników 10minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz