Z okazji deszczowego i chłodnego wieczoru dzisiaj zapraszam na leczo. Klasyczny eintopf,
Danie proste, nie wymagające zbyt wiele czasu, nie uderza po kieszeni. Sprawdza się jako poczęstunek dla większej ilości gości na wieczornych posiedzeniach ;)
Leczo
przepis na ok.8 porcji- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 zielona papryka
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 1 por
- 1 czerwona papryczka pepperoni
- 1 zielona papryczka pepperoni
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok 500g)
- ok 35-40 dag pieczarek
- 15dag wędzonego boczku
- 2 długie lub 4 średnie kiełbasy (rodzaj wg upodobania)
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
- liść laurowy
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku.
Składników wydaje się być dużo,ale przygotowania dania nie sprawi problemów nawet nowicjuszom.
Papryki, cukinię,boczek i kiełbasę kroimy w kostkę lub paski- wg uznania. Cebulę,por i pieczarki kroimy w piórka,talarki- jak komu wygodnie.
Do gara z dosłownie odrobiną rozgrzanego oleju wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy przez kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy cebulę i por i podsmażamy do czasu,aż cebula się zeszkli. Kolejnym krokiem będzie dorzucenie do gara papryki i cukinii.Dolewamy ok.pół szklanki wody, przykrywamy garnek i pozwalamy dusić się zawartości naczynia. Kiedy papryka zacznie mięknąć dorzucamy pieczarki i mieszamy.
Po ok 5 minutach dorzucamy krojone pomidory i przecier. Kiedy zawartość garnka się zagotuje,zmniejszamy ogień i zaczynamy doprawiać wyżej wymienionymi przyprawami. Dodajemy szczyptę soli,łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę cukru, łyżkę soku z cytryny, 1-2 liście laurowe, kopiastą łyżeczkę słodkiej papryki i jedną łyżeczkę ostrej papryki. Ilość podana jest na oko, najlepiej doprawić tak,żeby wszystkie smaki były wyczuwalne,ale dominował ostry.Kubki smakowe powinny być podrażnione ale nie wypalone :))
Niektórzy leczo podają z ryżem, ja uznaję podawanie dania z pieczywem.
W najbliższych dniach zamieszczę przepis na domowe bułeczki,które całkiem nieźle komponują się z leczo :)
Leczo można robić oczywiście w wersji wegetariańskiej, nie traci wiele ze swoich walorów.Mięsne dodatki można zastąpić większą ilością cukinii i pieczarek.
Smacznego!
Trudność: 1
Czas: ok 45 minut + przygotowanie składników 10minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz