poniedziałek, 16 kwietnia 2012

domowe bułeczki

Domowe pieczywo wygrywa ze sklepową chemią. Niestety niewiele już można spotkać tradycyjnych piekarni, które sprzedają wyroby robione na bazie wieloletnich receptur,przekazywanych z pokolenia na pokolenie.


Bułki są łatwe i zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka minut.Przypominają grahamki,chociaż nimi nie są. Minusem jest czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta, ale smak i zapach świeżego pieczywa rozchodzący się po domu chyba to rekompensuje :)


Bułki z otrębami (przepis na ok 10 sztuk)

  • 300g białej mąki pszennej
  • 300g pełnoziarnistej mąki pszennej lub żytniej
  • 50g świeżych drożdży
  • 80-100g otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych w proporcji 50/50)
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • woda
  • olej
Najpierw przygotowujemy drożdże do pracy.Rozkruszamy je do szklanki,zasypujemy połową cukru i dolewamy ok 2 łyżek letniej wody. Mieszamy miksturę do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na około 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę,otręby,sól. Po chwili dodajemy  drożdże i zagniatamy ciasto,dolewając stopniowo wody. Ciasto powinno być plastyczne,nie powinno kleić się do ręki. Nie powinno być twarde.


Wyrobioną kulę ciasta nacieramy odrobiną oleju roślinnego i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką.Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość.
Po godzinie ciasto dzielimy na porcje, formujemy w kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem. Kulki ciasta nacieramy ponownie odrobiną oleju i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i pieczemy bułki przez około10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do około 210 stopni i dopiekamy około 5minut. Upieczone bułki studzimy na kratce.

Smacznego!

Trudność: 1
Czas: 10 minut+ 95minut na wyrastanie ciasta



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz