Domowa Pizza (przepis na ok 1 blachę z piekarnika)
Ciasto:
- 500g mąki
- 50g drożdży
- 3-4 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka bazylii
Mąkę przesiewamy do miski,wkruszamy drożdże(bez rozpuszczania),dosypujemy resztę składników i dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie plastyczne, nie będzie się kleić do ręki - czyli ok. 4-5 minut.
Następnie ciasto rozciągamy na blachę obsypaną mąką i odstawiamy na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
Przygotowujemy sos bazowy do pizzy
Sos
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka bazylii
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- ew. ostra papryka i sól
Składniki sosu mieszamy razem,dodajemy rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. W razie bardzo gęstego koncentratu proponuję dodać odrobinę wody. Następnie smarujemy sosem przygotowane ciasto i możemy zabrać się za nakładanie na pizze dodatków.
Ja użyłam dodatków, na które akurat danego dnia miałam ochotę i/lub które znajdowały się w lodówce.
Na tej pizzy znalazły się:
- salami
- szynka
- pieczarki
- cebula
- papryczki pepperoni
- ser
- odrobina kukurydzy
Dodatki układamy na cieście z sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do chwili zarumienienia się brzegów ciasta(ok 10 minut). Następnie posypujemy pizzę startym serem i dopiekamy jeszcze ok 3-5 minut pilnując żeby pizza zbytnio się nie spiekła.
Wyciągamy, porcjujemy i wcinamy.
To, co znajdzie się wśród dodatków zależy tylko od naszej zachcianki i ulubionych smaków.
Smacznego!
Czas: max 30 minut
Trudność 1,5/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz