niedziela, 22 kwietnia 2012

Pizza!

     Kto z Was nigdy nie zamawiał pizzy ręka do góry.Nie widzę, nie słyszę. A kto nie raz,nie dwa czekał głodny na zamówioną pizzę całe wieki? No właśnie. Tym razem przedstawiam przepis na pizzę. Jest równie dobra (jeśli nie lepsza!) niż kupna, można ją zrobić szybciej,niż miałaby dojechać zamówiona. Do tego jest tańsza,wiecie co w niej jest i dobieracie sobie dowolną kombinację jakiej tylko dusza zapragnie.


Domowa Pizza  (przepis na ok 1 blachę z piekarnika)

Ciasto:


  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1 płaska łyżeczka bazylii
Mąkę przesiewamy do miski,wkruszamy drożdże(bez rozpuszczania),dosypujemy resztę składników i dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie plastyczne, nie będzie się kleić do ręki - czyli ok. 4-5 minut.
Następnie ciasto rozciągamy na blachę obsypaną mąką i odstawiamy na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
Przygotowujemy sos bazowy do pizzy

Sos

  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1 płaska łyżeczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • ew. ostra papryka i sól
Składniki sosu mieszamy razem,dodajemy rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. W razie bardzo gęstego koncentratu proponuję dodać odrobinę wody. Następnie smarujemy sosem przygotowane ciasto i możemy zabrać się za nakładanie na pizze dodatków.

Ja użyłam dodatków, na które akurat danego dnia miałam ochotę i/lub które znajdowały się w lodówce.
Na tej pizzy znalazły się:

  • salami
  • szynka
  • pieczarki
  • cebula
  • papryczki pepperoni
  • ser
  • odrobina kukurydzy
Dodatki układamy na cieście z sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do chwili zarumienienia się brzegów ciasta(ok 10 minut). Następnie posypujemy pizzę startym serem i dopiekamy jeszcze ok 3-5 minut pilnując żeby pizza zbytnio się nie spiekła. 
Wyciągamy, porcjujemy i wcinamy.


To, co znajdzie się wśród dodatków zależy tylko od naszej zachcianki i ulubionych smaków. 
 
Smacznego!

Czas: max 30 minut
Trudność 1,5/5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz