poniedziałek, 14 maja 2012

Tilslørte bondepiker - czyli wieśniaczka w welonie

       Kolejny przepis zainspirowany kuchnią skandynawską,której jestem strasznie ciekawa.
Wieśniaczka w welonie jest tradycyjnym norweskim deserem, którego głównymi składnikami są jabłka, bita śmietana i bułka tarta. Według mnie, oryginalna receptura ma zbyt dużo słodkości w sobie,więc minimalnie zmniejszyłam ilosć cukru, a do jabłek dodałam odrobinę soku z cytryny i cynamonu.


Wieśniaczka w welonie (Tilslørte bondepiker) przepis na dwie duże porcje
2 soczyste jabłka
200ml śmietanki 30%
2/3szklanki bułki tartej
3-4 łyżki cukru
sok z cytryny
cynamon

Jabłka obieramy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Następnie starte jabłka wrzucamy na średnio rozgrzaną,suchą patelnię i smażymy kilka minut aż owoce zaczną się rozpadać.Możemy skropić jabłka odrobiną soku z cytryny,żeby jabłka nabrały kwaśnego smaku.

 Odstawiamy masę jabłkową do ostygnięcia i mieszamy bułkę tartą z cukrem. Mieszaninę również wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy aż cukier zacznie się karmelizować i łączyć z bułką w grudki. Nie trzymajmy patelni z zawartością na ogniu zbyt długo,gdyż później grudki karmelu mogą być twarde jak kamień. Jeśli tylko bułka z cukrem zaczną się łączyć i przybiorą jednolitą ciemniejszą barwę to ściągamy patelnię z ognia i przesypujemy zawartość do miseczki i czekamy aż ostygnie.

Kiedy składniki są już zimne,ubijamy śmietanę. W wysokich szklankach układamy warstwowo,licząc od dołu: bułkę z cukrem,jabłka,śmietanę i następnie jeszcze raz tę samą kombinację. Na koniec możemy posypać wszystko odrobiną cynamonu i dołożyć kawałek surowego jabłka do ozdoby. Przed podaniem można kilka (naście) minut schłodzić w zamrażarce

Smacznego!

Czas 20 minut
Trudność 1,5/5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz