Tym razem coś z całkiem innego kawałka świata. Trochę trudniejszego, składającego się z wielu składników ale nie na tyle skomplikowanego,żeby nie móc zrobić tego w domu ;) Kurczak jest w sosie na bazie przyprawy z pogranicza Indii,Pakistanu i Afganistanu. Składniki mieszanki tandoori masala różnią się nieco od siebie w zależności od regionu z którego pochodzi.
Zazwyczaj uznaje się,że głównymi składnikami przyprawy jest: garam masala,czosnek,cebula,imbir i pieprz cayenne, drugorzędnymi elementami są np. czarny pieprz i sok z cytryny,słodka i ostra papryka w proszku. Z kolei garam masala,będącą składnikiem tandoori masala,jest mieszanką bardzo aromatyczną i ostrą z języka hindi oznaczającą dosłownie "gorącą mieszankę".
Ze względu na to, że nie natrafiłam ani na gotową tandoori masala ani garam masala w sklepie,postanowiłam przygotować mieszanki samodzielnie. Wymaga to nieco znajomości smaków kuchni indyjskiej i wyczucia przy mieszaniu składników tak,żeby składnik drugorzędny nie zdominował aromatem całej mieszanki. Co prawda składniki garam masali powinno się uprażyć (oprócz gałki muszkatołowej,którą dodaje się na samym końcu), to tym razem zrezygnowałam z tego ze względu na brak czasu.
Kurczak w tandoori masala z warzywami
Składniki na 2 porcje
- 2 filety z kurczaka
- 100ml maślanki
- 2 ząbki czosnku
- 1cebula
- 250-300ml przecieru pomidorowego
- 1/3 pora
- 1 marchewka
- 1mała papryka lub pół dużej
- 1/3 średniej cukinii
- ok 4 łyżki groszku konserwowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ew. odrobinka szafranu
- ryż basmati
Do mieszanki przypraw:
Garam masala- kmin rzymski
- kolendra
- czarny pieprz
- kardamon
- liść laurowy
- chilli
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- goździki
- kurkuma
Tandoori masala
- Garam masala
- czosnek
- imbir
- pieprz cayenne
Zanim zabierzemy się za mieszanie przypraw, 2-3 godziny wcześniej przygotowujemy kurczaka. Podzielone go na kawałki (każdy filet na ok 8 części) zalewamy maślanką, dodajemy 1 ząbek czosnku,nieco czarnego pieprzu,ewentualnie odrobinkę szafranu i mieszamy,aby całe mięso było obtoczone w maślance.Następnie odstawiamy do lodówki na ok2-3 godziny.
Do przygotowania mieszanki przypraw przyda się nam moździerz.W warunkach studenckich można użyć wszystkich składników mielonych lub przygotować prowizoryczne narzędzie do mielenia, czyli blat, ręcznik kuchenny(między którego 2 listki wkładamy składniki) i tłuczek.
Najpierw zabieramy się za garam masalę,z której następnie przez dodanie kolejnych składników powstanie nam tandoori masala. Pierwsze do moździerza wędrują ziarna kminu rzymskiego,kolendry,czarnego pieprzu i kardamonu,które są nutami dominującymi. Jeślli komuś zależy na konkretniejszych proporcjach to chyba jedyną wskazówką jaką można udzielić to to,żeby najwięcej było ziaren kminu i kolendry,połowę mniej pieprzu i 1-2 ziarna kardamonu,gdyż jest on bardzo intensywny w zapachu.Następnie dodajemy pokruszony liść laurowy,oraz odrobinę chilli,gałki muszkatołowej,cynamonu,kurkumy i 1-2 goździki.Wszystko tłuczemy na proszek w moździerzu.
Kiedy przyprawy nam się wymieszają dodajemy szczyptę pieprzu cayenne,imbiru w proszku i po drobnej szczypcie ostrej i słodkiej papryki w proszku. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy. Łączna objętość powstałej mieszanki powinna wynosić około 2 pełnych łyżeczek.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie warzyw.Ja użyłam akurat cebuli,pora, marchewki,papryki,cukinii i groszku,ale tutaj jest dość duża dowolność.Co komu najbardziej smakuje. Cebulę, por i paprykę pokroiłam w piórka,marchewkę i cukinię w wąskie półtalarki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i rozgnieciony 1 ząbek czosnku do chwili zeszklenia.Następnie dodajemy,por i marchewkę i dodajemy nieco(ok 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego,żeby warzywa się nieco poddusiły. Po ok 2 minutach dokładamy na patelnię kurczaka z marynaty maślankowej,obsypujemy go przygotowaną mieszanką przypraw i przykrywamy patelnię aby kurczak się poddusił. Kiedy kurczak "zbieleje" dorzucamy paprykę,cukinię i groszek i pozostawiamy na lekkim ogniu pod przykryciem na kilka minut.
Kiedy warzywa są już prawie gotowe,dolewamy przecier pomidorowy,dosalamy i dodajemy łyżkę soku z cytryny.Można dodać jeszcze nieco ostrych przypraw, jeżeli komuś wydaje się,że danie będzie zbyt łagodne.
Gotowego kurczaka w tandoori masala z warzywami podajemy z ryżem basmati, który można ugotować z dodatkiem soli i szczypty cukru, ewentualnie można dodać jeszcze nieco kurkumy,wtedy ryż będzie miał żółtawy kolor.
Czas: ok. 50 minut
Trudność: 4/5(ze względu na mieszanie przypraw ;))
Smacznego!
Ze względu na zakręcony dzień zapomniałam o robieniu zdjęć podczas mieszania przypraw,ale niebawem wpis uzupełnię :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz