Przy okazji przegapiłam sezon szparagowy, więc chyba już nie uda mi się wrzucić żadnego przepisu z tym smakołykiem. A było tego trochę...szparagowe risotto,tarty,zupy...cóż może w przyszłym sezonie.
Póki co staram się jeszcze wyrobić z rabarbarem i truskawkami.
Dzisiaj polecam kolejny przepis z kuchni skandynawskiej. Banalnie proste ciasto,do którego nie trzeba używać żadnych drożdży, proszków do pieczenia czy sody. Samo rośnie!
Tym razem zrobiłam ciasto w małej foremce,więc użyłam połowy składników (na oko). Dałam nieco mniej rabarbaru,ponieważ resztę będę potrzebować do drożdżówki z rabarbarem i kruszonką,która już niebawem :)
Rabarberkaka - ciasto rabarbarowe bez ulepszaczy
Przepis na blachę ok 24x24 cm150g mąki
3jajka
2/3 szklanki cukru
50g masła/margaryny z lodówki
300g rabarbaru
Rabarbar myjemy,obieramy i tniemy w drobne kawałki. Następnie wbijamy 3 jajka do miski,dosypujemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę. W kolejnym kroku dodajemy przesianą mogę i mieszamy masę delikatnie łyżką, już nie miksując. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysypaną mąką. Na cieście układamy rabarbar a na niego kładziemy cienkie płatki masła(może być starte na tarce, może być cięte nożem). Całość powinno się posypać cukrem perłowym,ale jeśli takiego brakuje to zwykły cukier lub cukier puder też się sprawdzi.
Przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 16-170 stopni na około godzinę. Jak ciasto się zarumieni,wyłączamy piekarnik,ale nie wyciągamy ciasta od razu,żeby nie opadło. Niech sobie postoi w opadającej temperaturze kilkanaście minut.
Można nakładać na talerze :)
Do tego ciasta jako dodatek dobrze sprawdza się bita śmietana lub sos waniliowy.
Smacznego!
Trudność:1/5
Czas:5-7minut + 60min pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz