Nareszcie rozpoczął się sezon na grzyby, kurek w lasach w bród więc można kombinować i korzystać z dobrodziejstw runa leśnego. Połączenie kurek i sosu śmietanowego jest bardzo klasyczne,ale dodając do tego kurczaka nabiera nowego smaku. Wiadomo, kurki można kupić w sklepie, na rynku, ale chyba najlepiej smakują te zebrane samodzielnie w lesie.
Kurki z kurczakiem w sosie śmietanowym
składniki na 4 porcje- 50-60 dag oczyszczonych kurek
- 2-3 średniej wielkości filety z kurczaka
- 200ml śmietany 30%
- 1/3 pęczku kopru
- 1średnia cebula
- łyżka mąki
- niepełna szklanka gorącego bulionu
- sól
- pieprz
Kurki oczyszczamy,myjemy i obgotowujemy we wrzątku ok 2 minuty.Filety z kurczaka kroimy w niezbyt dużą kostkę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju rozgrzanym na patelni. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy oprószonego solą i świeżo zmielonym pieprzem kurczaka.Kiedy kurczak się podsmaży(ok 5 minut) dorzucamy grzyby i zalewamy wszystko bulionem.Pozwalamy,aby mieszanka dusiła się na małym ogniu kilka minut.Około połowa płynu powinna w ten sposób odparować.
Kiedy kurczak i kurki są już miękkie, do miseczki wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę zimnej wody i mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Następnie dolewamy kilka łyżek bulionu z patelni, mieszamy i dodajemy do miseczki śmietan ciągle mieszając,aby się nie zważyła. Jeśli śmietana jest ok, dolewamy wszystko do zawartości patelni i trzymamy jeszcze kilka chwil na małym ogniu,mieszając i pilnując,żeby nie doprowadzić do zagotowania.
Na koniec dosypujemy posiekany koperek i możemy w razie potrzeby doprawić jeszcze nieco solą i pieprzem.
Jako dodatek podałam fasolkę szparagową i pieczoną marchewkę.
Kurki z kurczakiem w sosie można podawać do makaronu lub ryżu,jednak wg mnie świetnie pasują również do pieczonych ziemniaków z ziołami, ale o tym w następnym wpisie :)
Smacznego!
Czas 20minut
Trudność 2,5/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz