Bananowe łakocie
- Pół kostki miękkiego masła lub margaryny
- szklanka cukru
- 2 jajka
- pół łyżeczki esencji waniliowej
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki rozgniecionych goździków
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 roztarte banany
- pół szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych lub włoskich
- cukier puder do posypania
Masło z cukrem miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i esencję waniliową cały czas mieszając. Do osobnej miski przesiewamy mąkę,dodajemy przyprawy i sodę a następnie łączymy z masą.
Na sam koniec dodajemy banany,orzechy i całość miksujemy.
Gotowe ciasto nakładamy łyżeczką do herbaty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(ja w pośpiechu nakładałam porcje ciasteczkowe łyżką stołową,dlatego wyszły one dość duże). Ciastka pieczemy przez ok. 8-10minut w 175 stopniach,do czasu,aż brzegi ciasteczek dobrze się zarumienią. Kiedy ciastka ostygną posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Czas: ok. 15 minut +czas pieczenia
Trudność: 2/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz