środa, 15 sierpnia 2012

Kleptoman prosiaczek w stu-grzybowym lesie,czyli wieprzowina faszerowana grzybami

Tym razem miałam do dyspozycji nie tylko kurki,ale całą paletę możliwości. Uzbierała się mieszanka podgrzybków,kurek,czerwonych i czarnych kozaków (zwanych też koźlarzami lub krawcami)oraz rydzów. Jako,że wszystkiego było po trochu a za mało,żeby zrobić coś konkretnego z jednego rodzaju,skorzystałam z całej mieszanki.

Kawał szynki był nadziewany częścią mieszanki grzybowej,reszta została wykorzystana do sosu grzybowo-śmietanowego. Przepis z gościnnym udziałem mamy,jako że doświadczenie przy pieczeniach mam niewielkie (graniczące z żadnym :))

Pieczona szynka z grzybowymi kieszonkami w sosie grzybowo śmietanowym

Przepis na 6 porcji
  • 1 kilogram szynki w kawałku
  • 30-50 dag grzybów leśnych (w zależności od rodzaju)
  • 1 mała cebula
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1/3 natki kopru
  • po ok 2-3 gałązki świeżych tymianku i kolendry 
  • ew. pół łyżeczki czubrycy czerwonej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 średni ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 4-5 łyżek śmietany 30%

Grzyby oczyszczamy,myjemy i obsmażamy na patelni 2-3minuty aż zmiękną. Następnie dzielimy grzyby na 2 porcje. Jedną mieszamy z połową posiekanych świeżych ziół oraz drobno posiekaną,zeszkloną cebulą.

Kawałek szynki opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cienkim,ostrym nożem nacinamy głęboko mięso w dwóch miejscach tak,żeby powstały "kieszenie",które można wypełnić mieszanką grzybowo-ziołową. Kiedy szynka jest wypełniona w otworach grzybami, polewamy ją marynatą. Przygotowujemy ją z ok 5-6 łyżek oliwy wymieszaną z drugą połową posiekanych ziół,odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i rozdrobnionym czosnkiem.

Mięso wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 70-90minut(w zależności od wielkości kawałka mięsa i mocy piekarnika), aż szynka się upiecze i  będzie miękka.

Sos przygotowujemy z pozostałych obsmażonych grzybów. Ponownie wrzucamy je na patelnię, dolewamy 1/2 szklanki bulionu i pozwalamy grzybom chwilę się poddusić. W tym czasie czasie 1 łyżkę mąki mieszamy w szklance z 1/3 szklanki wody ciągle mieszając,żeby powstała jednolita zawiesina. Po kilku minutach kiedy grzyby się podduszą a woda nieco odparuje, dolewamy wodę z mąką i mieszamy. Po chwili sos powinien zgęstnieć,wtedy ściągamy patelnię z ognia i stopniowo dolewamy śmietanę pilnując by się nie zważyła.Dodajemy posiekany koper.Po wymieszaniu sos może podgrzać,jednak nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Upieczone mięso kroimy ostrym nożem delikatnie w plastry a porcje polewamy sosem. 
Podajemy z tradycyjnymi ziemniakami i jarzynami. Podałyśmy z fasolką szparagową bo ona akurat była na stanie,jednak lepiej do tego pasują buraki z odrobiną kwasku cytrynowego;)

Smacznego!

Czas: 30-40min +czas na pieczenie
Trudność 4/5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz