Kawał szynki był nadziewany częścią mieszanki grzybowej,reszta została wykorzystana do sosu grzybowo-śmietanowego. Przepis z gościnnym udziałem mamy,jako że doświadczenie przy pieczeniach mam niewielkie (graniczące z żadnym :))
Pieczona szynka z grzybowymi kieszonkami w sosie grzybowo śmietanowym
Przepis na 6 porcji
- 1 kilogram szynki w kawałku
- 30-50 dag grzybów leśnych (w zależności od rodzaju)
- 1 mała cebula
- 1/2 natki pietruszki
- 1/3 natki kopru
- po ok 2-3 gałązki świeżych tymianku i kolendry
- ew. pół łyżeczki czubrycy czerwonej
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 średni ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
- Oliwa
- 1 łyżka mąki
- ok. 4-5 łyżek śmietany 30%
Grzyby oczyszczamy,myjemy i obsmażamy na patelni 2-3minuty aż zmiękną. Następnie dzielimy grzyby na 2 porcje. Jedną mieszamy z połową posiekanych świeżych ziół oraz drobno posiekaną,zeszkloną cebulą.
Kawałek szynki opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cienkim,ostrym nożem nacinamy głęboko mięso w dwóch miejscach tak,żeby powstały "kieszenie",które można wypełnić mieszanką grzybowo-ziołową. Kiedy szynka jest wypełniona w otworach grzybami, polewamy ją marynatą. Przygotowujemy ją z ok 5-6 łyżek oliwy wymieszaną z drugą połową posiekanych ziół,odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i rozdrobnionym czosnkiem.
Mięso wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 70-90minut(w zależności od wielkości kawałka mięsa i mocy piekarnika), aż szynka się upiecze i będzie miękka.
Sos przygotowujemy z pozostałych obsmażonych grzybów. Ponownie wrzucamy je na patelnię, dolewamy 1/2 szklanki bulionu i pozwalamy grzybom chwilę się poddusić. W tym czasie czasie 1 łyżkę mąki mieszamy w szklance z 1/3 szklanki wody ciągle mieszając,żeby powstała jednolita zawiesina. Po kilku minutach kiedy grzyby się podduszą a woda nieco odparuje, dolewamy wodę z mąką i mieszamy. Po chwili sos powinien zgęstnieć,wtedy ściągamy patelnię z ognia i stopniowo dolewamy śmietanę pilnując by się nie zważyła.Dodajemy posiekany koper.Po wymieszaniu sos może podgrzać,jednak nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Upieczone mięso kroimy ostrym nożem delikatnie w plastry a porcje polewamy sosem.
Podajemy z tradycyjnymi ziemniakami i jarzynami. Podałyśmy z fasolką szparagową bo ona akurat była na stanie,jednak lepiej do tego pasują buraki z odrobiną kwasku cytrynowego;)
Smacznego!
Czas: 30-40min +czas na pieczenie
Trudność 4/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz