poniedziałek, 16 lipca 2012

Klasyka prostego wypieku- muffiny z malinami i czekoladą

Przede mną intensywny tydzień, wizytacje tu i ówdzie, więc nie ma czasu na większe pichcenie. Ale już niedługo,jak wrócę za około tydzień, zabiorę się za jakieś "konkrety" ;)


Znowu pieczenie.Wypieki proste i szybkie. Ot, goście zapowiadają się na "za pół godziny". Wystarczająco dużo czasu,żeby poczęstować gorącymi babeczkami ;) Wszystko można przygotować w parę minut, nie potrzeba miksera.


Muffiny z malinami i czekoladą(białą i gorzką)

przepis na ok. 20 sztuk
  • 3 szklanki mąki (ja dałam 2 szklanki pełnoziarnistej i 1 szklankę tortowej)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mleka (lub kefiru)
  • 1 i 1/2 -2 szklanki czerwonych malin
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka olejku cytrynowego 

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki,ale nie na wióry.
Osobno w miskach przygotowujemy suche i mokre składniki. W "suchej" misce powinny znaleźć się:mąka,cukier,proszek do pieczenia i posiekana czekolada. W "mokrej" misce powinny być: olej,jajka,mleko,maliny i olejek. W każdej z misek mieszamy jej zawartość.Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką aby wszystko się połączyło. Nie musimy mieszać bardzo dokładnie,nie miksujemy,żeby nie zniszczyć struktury malin.


Wykładamy masę do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Polecam na ciepło,wtedy czekolada jeszcze jest płynna w środku :)


Czas: 5 minut + 20minut na pieczenie.
Trudność: 1/5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz