Znowu pieczenie.Wypieki proste i szybkie. Ot, goście zapowiadają się na "za pół godziny". Wystarczająco dużo czasu,żeby poczęstować gorącymi babeczkami ;) Wszystko można przygotować w parę minut, nie potrzeba miksera.
Muffiny z malinami i czekoladą(białą i gorzką)
przepis na ok. 20 sztuk- 3 szklanki mąki (ja dałam 2 szklanki pełnoziarnistej i 1 szklankę tortowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mleka (lub kefiru)
- 1 i 1/2 -2 szklanki czerwonych malin
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka olejku cytrynowego
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki,ale nie na wióry.
Osobno w miskach przygotowujemy suche i mokre składniki. W "suchej" misce powinny znaleźć się:mąka,cukier,proszek do pieczenia i posiekana czekolada. W "mokrej" misce powinny być: olej,jajka,mleko,maliny i olejek. W każdej z misek mieszamy jej zawartość.Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką aby wszystko się połączyło. Nie musimy mieszać bardzo dokładnie,nie miksujemy,żeby nie zniszczyć struktury malin.
Wykładamy masę do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Polecam na ciepło,wtedy czekolada jeszcze jest płynna w środku :)
Czas: 5 minut + 20minut na pieczenie.
Trudność: 1/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz