poniedziałek, 2 lipca 2012

Kruche z wiśniami turystyczne na drogę

Kontynuujemy cykl banalnie prostych przepisów. Tym razem kruche ciasto z wiśniami,które można chwycić w łapkę na drogę. Powinno sprawdzić się jako przekąska w trasie,która nie zapaskudzi pół samochodu:)


Kruche z wiśniami na małą blachę




  • 375g mąki
  • 250g margaryny
  • 135g cukru pudru
  • 2 jajka
  • Drylowane wiśnie



Przygotowujemy klasyczne kruche ciasto wg proporcji 3:2:1, czyli 300g mąki,200g margaryny i 100g cukru pudru. Do miski wrzucamy pokrojoną zimną margarynę,2 żółtka oraz cukier puder i mieszamy "ciachając"nożem. Po chwili dodajemy przesianą mąkę i ugniatamy ciasto w kulę. Z pozostałej mąki,cukru i margaryny robimy kolejną,małą porcję ciasta. Obie porcje zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.


Kiecy ciasto się schłodzi,przygotowujemy formę smarując ją margaryną i wysypując mąką. Ciasto układamy w formie i zabieramy się za przygotowanie reszty składników. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Pozostałe białka jajek ubijamy z odrobiną soli (piana będzie wtedy bardziej sztywna). Przygotowaną pianę wykładamy na ciasto w formie a na kolejną warstwę układamy równomiernie drylowane wiśnie. Na samą górę kruszymy pozostałą małą porcję ciasta i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy około 50 minut, w zależności od mocy piekarnika do czasu porządnego zarumienienia kruszonki.




Smacznego!
Czas: 15 minut + 2h chłodzenia +50min pieczenia
Trudność 1,5/2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz