Kruche z wiśniami na małą blachę
- 375g mąki
- 250g margaryny
- 135g cukru pudru
- 2 jajka
- Drylowane wiśnie
Przygotowujemy klasyczne kruche ciasto wg proporcji 3:2:1, czyli 300g mąki,200g margaryny i 100g cukru pudru. Do miski wrzucamy pokrojoną zimną margarynę,2 żółtka oraz cukier puder i mieszamy "ciachając"nożem. Po chwili dodajemy przesianą mąkę i ugniatamy ciasto w kulę. Z pozostałej mąki,cukru i margaryny robimy kolejną,małą porcję ciasta. Obie porcje zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Kiecy ciasto się schłodzi,przygotowujemy formę smarując ją margaryną i wysypując mąką. Ciasto układamy w formie i zabieramy się za przygotowanie reszty składników. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Pozostałe białka jajek ubijamy z odrobiną soli (piana będzie wtedy bardziej sztywna). Przygotowaną pianę wykładamy na ciasto w formie a na kolejną warstwę układamy równomiernie drylowane wiśnie. Na samą górę kruszymy pozostałą małą porcję ciasta i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy około 50 minut, w zależności od mocy piekarnika do czasu porządnego zarumienienia kruszonki.
Smacznego!
Czas: 15 minut + 2h chłodzenia +50min pieczenia
Trudność 1,5/2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz