Ciasteczka słonecznikowo-owsiane z żurawiną
- 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 kostka miękkiego masła
- 1/4szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni na złoty kolor.Żurawinę siekamy na drobne kawałeczki. Miękkie masło miksujemy z cukrem(zwykłym i waniliowym),miodem i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę. Dodajemy ostudzone ziarna słonecznika,płatki owsiane,żurawinę i szczyptę soli,a następnie mieszamy składniki. Na koniec dosypujemy do masy mąkę i zagniatamy ciasto do chwili połączenia się wszystkich składników.
Nagrzewamy piekarnik do 170-175 st. C
W czasie,kiedy piekarnik się nagrzewa, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blasze (w tym przypadku użyłam jeszcze papieru śniadaniowego i posypałam go mąką-aby ciastka się nie przypaliły-kuchenna improwizacja :)).
Ciastka pieczemy ok. 15 minut,aż uzyskają złoty kolor. Gotowe wypieki zdejmujemy z blachy gdy wystygną. Podane proporcje wystarczają na ok 2 tuziny ciastek.
Smacznego!
Trudność: 1/5
Czas: 10-15 minut + 15minut na pieczenie
Polecam, polecam bardzo oryginalny smak i zawsze mniejsze wyrzuty sumienia niż przy "normalnych" ciastkach ;)
OdpowiedzUsuń