wtorek, 12 lutego 2013

Pierogi nadziewane farszem soczewicowym z pieczarkami i chilli

Po dłuższej przerwie wracam z klasyczną potrawą z mniej klasycznym farszem. 

Pierogi uchodza za danie paro czasochłonne, jednak dobra organizacja pracy sprawia,że można wyrobić się w całkiem niezłym czasie, nie stojąc pół dnia w kuchni. Pierogi z soczewicą pierwszy raz jadłam lata temu cioci i choć byłam nimi zachwycona to jakoś nie mogłam zebrać się do zrobienia własnej wersji. Aż do dzisiaj.
Pierogi te mają jedną bardzo dużą wadę: chce się ich ciągle więcej :)


Pierogi z farszem soczewicowym z pieczarkami i chilli

 Przepis na ok 50 sztuk

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli 

Farsz


  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku 
  • kilka małych papryczek chilli wg uznania
  • ok.2 kromki suchego chleba bez skórki
  • 1 jajko
  • 1 łyzka sosu sojowego
  • imbir
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • tymianek
  • majeranek 
  • ostra i słodka papryka


Soczewicę zalewamy zimną wodą w stosunku 1:2 i pozwalamy jej moczyć się przez ok 2 godziny. Następnie odcedzamy i gotujemy w czystej wodzie przez 30 minut.
W międzyczasie siekamy drobno cebulę z czosnkiem i podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy na patelnię umyte, drobno pokrojone pieczarki i smażymy kilka minut,pod koniec czasu lekko soląc. 

Z papryczek usuwamy nasiona i drobno je kroimy ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania,można zostawić nasiona jesli nie jest ich bardzo dużo). Chleb namaczamy w wodzie,następnie odcisamy z nadmiaru płynu. 

 Do miski wsypuyjemy odmierzoną mąkę oraz sól i  zalewamy wrzątkiem. Po chwili dodajemy zimną wodę i mieszamy składniki łyżką. Kiedy się połączą wyrabiamy energicznie ciasto na gładką masę. Gotowe ciasto odstawiamy je na ok. 15 minut żeby odpoczęło.

Kiedy soczewica jest już miękka odcedzamy ją,pozwalamy przestygnąć i miksujemy na drobno ( nie na puree). Rozdrobnioną soczewicę mieszamy z zawartością patelni,chlebem,jajkiem,papryczkami oraz przyprawami, które dodajemy wedle uznania. Dolewamy sosu sojowego i mieszamy całość.

Ciasto dzielimy na 2-3 porcje. Porcje rozwałkowujemy wycinamy koła,nakładamy farsz i zlepiamy- bez udziwnień, klasyczne lepienie pierogów :)

Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzieprzez kilka minut. Ugotowane można obsmażyć na patelni na chrupiąco.
Podajemy z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Czas: ok 60minut
Trudność 2,5/5 


2 komentarze:

  1. Iron Titanium - The art of Iron in the Iron
    Iron is trekz titanium pairing the iron of iron in the Iron Statue, designed by the Iron Queen. silicone dab rig with titanium nail The design is a titanium engine block combination of steel, iron, and iron. Iron is also known titanium exhaust wrap as an titanium welding iron $1.95 · ‎In stock

    OdpowiedzUsuń