piątek, 15 lutego 2013

Jajko flamenco

W ostatnim miesiącu dostałam baaaardzo dużo całkiem ciekawych przepisów, które zamirzam wykorzystać w najbliższym czasie. 
Dzisiejsze danie inspirowane jest recepturą podaną na wykop.pl, ale zamiast spisać sobie adres tylko wydrukowałam więc jeśli ktoś jest ciekawy to musi sobie sam wyszperać :)


Jajko flamenco

przepis na 5 porcji
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 średni ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 1 nieduża wędzona kiełbasa
  • 5-6 plastrów pikantnego salami (np.z peperoni)
  • 4 plastry chudej szynki 
  • 1 pikantna kiełbasa (np chorizo lub podobna)
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 niewielka papryczka chilli 
  • 5 jajek 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (ja dałam czuszke,więc dałam mniej) 
  • 2łyżki oleju lub oliwy 
  • sól
  • pieprz


Paprykę,cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaka gotujemy prawie do miękkości. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy czosnek i cebulę, a kiedy ta się zeszkli dorzucamy porkojone w kostkę wędliny, połowę papryki i cukinii a nastepnie dusimy warzywa około 7-8 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojonego ziemniaka i resztę cukinii i papryki oraz pomidory z puszki. Dusimy przez kolejne 5 minut.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do ok 200stopni. Zawartość patelni doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Mieszankę porcjujemy do małych żaroodpornych naczyń. Nie napełniamy naczyń całkiem do pełna, żeby na górę zmieściło się jajko. Na brzegach naczynia układamy paski z szynki,które będą ograniczać rozlewanie się jajka. Następnie delikatnie wylewamy jajko ze skorupki na środek dania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Z racji wysokiej temperatury radzę uważać przez co łapiemy naczynia :) (poparzone palce skutkiem nieuwagi w moim przypadku ;))
Smacznego! 


Trudność 3/5
Czas ok. 40 min 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz