Dzisiejsze danie inspirowane jest recepturą podaną na wykop.pl, ale zamiast spisać sobie adres tylko wydrukowałam więc jeśli ktoś jest ciekawy to musi sobie sam wyszperać :)
Jajko flamenco
przepis na 5 porcji- 2 papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 średni ziemniak
- 1 duża cebula
- 1 nieduża wędzona kiełbasa
- 5-6 plastrów pikantnego salami (np.z peperoni)
- 4 plastry chudej szynki
- 1 pikantna kiełbasa (np chorizo lub podobna)
- puszka pomidorów krojonych
- 1 niewielka papryczka chilli
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (ja dałam czuszke,więc dałam mniej)
- 2łyżki oleju lub oliwy
- sól
- pieprz
Paprykę,cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaka gotujemy prawie do miękkości. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy czosnek i cebulę, a kiedy ta się zeszkli dorzucamy porkojone w kostkę wędliny, połowę papryki i cukinii a nastepnie dusimy warzywa około 7-8 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojonego ziemniaka i resztę cukinii i papryki oraz pomidory z puszki. Dusimy przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do ok 200stopni. Zawartość patelni doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Mieszankę porcjujemy do małych żaroodpornych naczyń. Nie napełniamy naczyń całkiem do pełna, żeby na górę zmieściło się jajko. Na brzegach naczynia układamy paski z szynki,które będą ograniczać rozlewanie się jajka. Następnie delikatnie wylewamy jajko ze skorupki na środek dania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Z racji wysokiej temperatury radzę uważać przez co łapiemy naczynia :) (poparzone palce skutkiem nieuwagi w moim przypadku ;))
Smacznego!
Trudność 3/5
Czas ok. 40 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz