poniedziałek, 13 maja 2013

Sezon na szparagi! Kremowa zupa z białych szparagów

Jeśli oglądacie od czasu do czasu programy kulinarne to zauważyliście pewnie, że jeżeli już występuje danie ze szparagami,to są one zielone, bardzo rzadko białe. Na taki stan rzeczy może składać się wiele czynników. Zielone są badziej popularne w kuchni południa i zachodnioeuropejskiej, ze względu na kolor lepiej kontrastują w potrawach i co chyba ma największy wpływ to to,że nie trzeba ich obierać :) Ja jednak  jestem zwolenniczką szparagów białych. Może to kwestia tego,że od dziecka miałam z nimi styczność? Może dlatego, że wydają mi się delikatniejsze? Nieważne. Ważne,że białe idealnie nadają się do zupy;)


 Kremowa zupa z białych szparagów


  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200ml rzadniej śmietany
  • 1 żółtko z kurzego jaja
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1/2 pęczka koperku
  •  cukier i kwasek cytrynowy do smaku


Na początku zagotowujemy bulion. W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy je mniejsze części. Główki szparagów odkładamy,gdyż są delikatniejsze i gotuje się je krócej. Do gotującego bulionu wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy je na pół miękko. Wtedy dorzucamy pozostałe końcówki i gotujemy do miękkości, ok 8-10minut w zalezności od wielkości cząstek.



Kiedy szparagi są miękkie,zestawiamy garnek z ognia.Następnie odlewamy do miski około pół litra wywaru i wlewamy śmietankę oraz żółtko wciąż mieszając. Kiedy składniki się połączą dosypujemy kaszę manne i dalej mieszamy. Następnie dolewamy mieszankę do wywaru ze szparagami i znów mieszamy,aby nie porobiły się grudki z kaszy. Doprawiamy niewielką ilością cukru oraz kwasku cytrynowego do smaku (ja zwykle daję około łyżki cukru i 1/5 łyżeczki kwasku). Na koniec posykujemy posiekanym koperkiem. 





Smacznego! 
Czas : około 40 minut  
Trudność : 2/5 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz