Kremowa zupa z białych szparagów
- 1 pęczek białych szparagów
- 2 litry bulionu warzywnego
- 200ml rzadniej śmietany
- 1 żółtko z kurzego jaja
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1/2 pęczka koperku
- cukier i kwasek cytrynowy do smaku
Na początku zagotowujemy bulion. W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy je mniejsze części. Główki szparagów odkładamy,gdyż są delikatniejsze i gotuje się je krócej. Do gotującego bulionu wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy je na pół miękko. Wtedy dorzucamy pozostałe końcówki i gotujemy do miękkości, ok 8-10minut w zalezności od wielkości cząstek.
Kiedy szparagi są miękkie,zestawiamy garnek z ognia.Następnie odlewamy do miski około pół litra wywaru i wlewamy śmietankę oraz żółtko wciąż mieszając. Kiedy składniki się połączą dosypujemy kaszę manne i dalej mieszamy. Następnie dolewamy mieszankę do wywaru ze szparagami i znów mieszamy,aby nie porobiły się grudki z kaszy. Doprawiamy niewielką ilością cukru oraz kwasku cytrynowego do smaku (ja zwykle daję około łyżki cukru i 1/5 łyżeczki kwasku). Na koniec posykujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Czas : około 40 minut
Trudność : 2/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz