Pewnie część osób kojarzy,że gdzieś ten przepis już wrzucałam,ale tutaj go jeszcze nie było (bodajże w zeszłym roku wrzucałam go na fejsbukowy konkurs Magdy G.).
Zupa z czerwonej soczewicy na ostro
Przepis na ok 4 litry- 20dag czerwonej soczewicy
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- bulion warzywny
- 2 ząbki czosnku
- chilli
- curry lub kurkuma
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z 1 cytryny
- odrobina oleju
Cebulę kroimy w półtalarki, marchewkę trzemy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy lekko cebulę, żeby się zeszkliła. Po chwili do cebuli dodajemy marchewkę i czosnek i pozwalamy warzywom na duszenie się na wolnym ogniu do czasu aż marchewka będzie na pół miękka.Można dodać nieco wody, żeby się nic nie przypaliło.
W tym czasie nastawiamy garnek z bulionem (może być wywar warzywny,może być kostka bulionowa). Do warzyw na patelni dodajemy koncentrat pomidorowy,chilli,curry lub kurkumę i mieszamy. Następnie zestawiamy patelnię z ognia. Kiedy wywar w garnku się zagotuje wrzucamy do niego opłukaną uprzednio soczewicę i gotujemy około 5 minut. Następnie dorzucamy do garnka zawartość patelni i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. W tym czasie doprawiamy zupę cukrem,solą,odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.
Zupa powinna być jednocześnie słodko-kwaśna a po chwili ostra. Smaki powinny płynnie się zmieniać. Zupa najlepsza jest serwowana gorąca.
Smacznego!
Czas: ok. 30 min
Trudność 1,5/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz