wtorek, 27 listopada 2012

Gorąco rozgrzewająca zupa soczewicowa na ostro

Ostatni weekend upłynął pod znakiem zupy soczewicowej.W krótkim czasie rozeszły się dwa gary gorącego dana. Dobre na rozgrzanie po wieczornym spacerze, w chłodny dzień.Niezbyt skomplikowane.
Pewnie część osób kojarzy,że gdzieś ten przepis już wrzucałam,ale tutaj go jeszcze nie było (bodajże w zeszłym roku wrzucałam go na fejsbukowy konkurs Magdy G.).



Zupa z czerwonej soczewicy na ostro

Przepis na ok 4 litry 

  • 20dag czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • bulion warzywny
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli
  • curry lub kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z 1 cytryny
  • odrobina oleju

Cebulę kroimy w półtalarki, marchewkę trzemy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy lekko cebulę, żeby się zeszkliła. Po chwili do cebuli dodajemy marchewkę i czosnek i pozwalamy warzywom na duszenie się na wolnym ogniu do czasu aż marchewka będzie na pół miękka.Można dodać nieco wody, żeby się nic nie przypaliło. 

W tym czasie nastawiamy garnek z bulionem (może być wywar warzywny,może być kostka bulionowa). Do warzyw  na patelni dodajemy koncentrat pomidorowy,chilli,curry lub kurkumę i mieszamy. Następnie zestawiamy patelnię z ognia. Kiedy wywar w garnku się zagotuje wrzucamy do niego opłukaną uprzednio soczewicę i gotujemy około 5 minut. Następnie dorzucamy do garnka zawartość patelni i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. W tym czasie doprawiamy zupę cukrem,solą,odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.

Zupa powinna być jednocześnie słodko-kwaśna a po chwili ostra. Smaki powinny płynnie się zmieniać. Zupa najlepsza jest serwowana gorąca.

Smacznego!
Czas: ok. 30 min
Trudność 1,5/5


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz