Crumpets to tradycyjne,niesłodkie angielskie placuszki drożdżowe. Przypominają nasze rodzime racuchy,jednak dzięki dodaniu do nich sody oczyszczonej są bardziej puszyste. Zwykle podaje się je z masłem i dżemem. Choć są trochę czasochłonne to jest to ciekawa odmiana od codziennego śniadania.
Crumpets
przepis na ok. 20 sztuk- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody
- 3 łyżki cukru
- 3-4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody
- masło do smażenia
- masło i dżem do podania
Do dużej miski wlewamy mleko,szklankę wody oraz wsypujemy cukier. Następne dodajemy drożdże i rozpuszczamy je w płynie. Pozwalamy drożdżom pracować przez około 5 minut.
Następnie dodajemy mąkę i sól i delikatnie mieszamy drewnianą łyzką do uzyskania gładkiego płynnego ciasta. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.
W pozostałej letniej wodzie rozpuszczamy sodę oczyszczoną, dodajemy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelni roztapiamy masło na małym ogniu. Do natłuszczonych foremek do jajka sadzonego wlewamy ciasto i smażymy placuszki ok. 4-5 minut. Kiedy wierzch crumpetów się ścina,ściągamy foremki,odwrcamy pacuszki i obsmażamy chwilę z drugiej strony. Foremki myjemy,ponownie natłuszczamy i smazymy kolejne porcje.
Podajemy z masłem i/lub dżemem.
Smacznego!
Czas ok. 45min + 45min na wyrastanie ciasta
Trudność: 2/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz