czwartek, 14 marca 2013

Na śniadanie, na przekąskę... Crumpets

Niedawno kupiłam kilka książek w fajnych cenach (wyprzedaże zawsze cieszą ;)). Wśród nich była ksążka o prostym tytule "Wypieki". Mnóstwo ciekawych przepisów do wypróbowania. Na podstawie jednego z nich zmajstrowałam dziś na śniadanie angielskie crumpets (lub jak kto woli- krampety).

Crumpets to tradycyjne,niesłodkie angielskie placuszki drożdżowe. Przypominają nasze rodzime racuchy,jednak dzięki dodaniu do nich sody oczyszczonej są bardziej puszyste. Zwykle podaje się je z masłem i dżemem. Choć są trochę czasochłonne to jest to ciekawa odmiana od codziennego śniadania.

Crumpets

przepis na ok. 20 sztuk 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 dag świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody
  • masło do smażenia
  • masło i dżem do podania


Do dużej miski wlewamy mleko,szklankę wody oraz wsypujemy cukier. Następne dodajemy drożdże i rozpuszczamy je w płynie. Pozwalamy drożdżom pracować przez około 5 minut.
Następnie dodajemy mąkę i sól i delikatnie mieszamy drewnianą łyzką do uzyskania gładkiego płynnego ciasta.  Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.

 W pozostałej letniej wodzie rozpuszczamy sodę oczyszczoną, dodajemy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy.

Na patelni roztapiamy masło na małym ogniu. Do natłuszczonych foremek do jajka sadzonego wlewamy ciasto i smażymy placuszki ok. 4-5 minut. Kiedy wierzch crumpetów się ścina,ściągamy foremki,odwrcamy pacuszki i obsmażamy chwilę z drugiej strony. Foremki myjemy,ponownie natłuszczamy i smazymy kolejne porcje.

Podajemy z masłem i/lub dżemem.

Smacznego!

Czas ok. 45min + 45min na wyrastanie ciasta
Trudność: 2/5 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz