Idzie jesień,więcej spokoju więc ciągle mam nadzieję,że uda mi się nadrobić zaległości,które się piętrzą.
Dziś prosta i ciepła przekąska sprawdzająca się na imprezach czy zwyczajnych posiedzeniach przy piwku.
Tym razem do parówek zrobiłam sos kokosowy z pepperoni i miętą. Do przekąski dobre nadawałyby się również klasyczne musztarda,ketchup lub sos czosnkowy, jednak na ten sos pojawiło się zamówienie na Facebooku jakiś czas temu. Drodzy Państwo, zamówienie realizuję (choć z małymi oporami;))!
Post ubogi jest w zdjęcia,gdyż robiłam to na szybko i jakoś nie myślałam o pstrykaniu.
Parówki w cieście drożdżowym
- 6-7 parówek
- 1/4 kostki drożdży
- 25 dag mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka grubo zmielonego kolorowego pieprzu
- 1/4 łyżeczki oregano
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i drożdże, pozwalamy drożdżom popracować ok 5minut. W tym czasie Przygotowujemy mąkę,dosypujemy do mąki pół łyżeczki soli i olej.Dodajemy drożdże z mlekiem i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne,ale nie klejące się do rąk. Masę rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm(jako,że nikt z linijką mierzyć nie będzie -powinien wyjść gruby naleśnik,lekko uginający się pod naciskiem).
Ciasto kroimy w paski szerokości ok 3-4 cm. Następnie zawijamy pod skosem parówki w paski ciasta, robiąc świderki. Można przeciąć parówki na pół,wtedy łatwiej jest je zawijać i przy okazji mamy optymalne porcje. Kiedy wszystkie parówki są zawinięte układamy je na kratce do piekarnika i smarujemy wierzch lekko olejem. Wierzch posypujemy kolorowym pieprzem wymieszanym z 1/4 łyżeczką soli i oregano. Można doprawić również innymi przyprawami,na jakie tylko mamy ochotę. Ja w tym przypadku użyłam ziół prowansalskich i słodkiej papryki ponieważ akurat kolorowego pieprzu nie miałam.
Zawinięte i doprawione parówki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy o 15 minut,do zarumienienia się. Podajemy na ciepło.
Sos kokosowy z pepperoni i miętą
- 1 mały jogurt naturalny
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 papryczka pepperoni
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- ok. 3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
Wiórki kokosowe zalewamy wrzątkiem i odczekujemy ok 10 minut aż zmiękną. Następnie odciskamy z nich nadmiar wody. średniej wielkości papryczkę kroimy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu.To samo robimy również ze świeżą miętą.Dodajemy oba składniki do jogurtu,wraz z wiórkami kokosowymi i mieszamy. Na koniec dodajemy cukier i łączymy składniki.Można dodać również odrobinę soli i pieprzu. W razie gdyby sos wydawał się mało wyraźny można dodać jeszcze nieco cukru, bo tak naprawdę nie pamiętam ile go dawałam :)
Smacznego!
Czas: 20 minut + ok.15 minut pieczenia
Trudność: 1,5/5
Zdjęcia uzupełnię przy najbliższej nadarzającej się okazji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz