poniedziałek, 1 października 2012

Parówki w cienkim cieście drożdżowym z sosem kokosowym

Proszę o nie bicie,za brak postów ale nie mam kiedy nawet wskoczyć do kuchni i upichcić coś nowego.
Idzie jesień,więcej spokoju więc ciągle mam nadzieję,że uda mi się nadrobić zaległości,które się piętrzą.
Dziś prosta i ciepła przekąska sprawdzająca się na imprezach czy zwyczajnych posiedzeniach przy piwku.

Tym razem do parówek zrobiłam sos kokosowy z pepperoni i miętą. Do przekąski dobre nadawałyby się również klasyczne musztarda,ketchup lub sos czosnkowy, jednak na ten sos pojawiło się zamówienie na Facebooku jakiś czas temu. Drodzy Państwo, zamówienie realizuję (choć z małymi oporami;))!
Post ubogi jest w zdjęcia,gdyż robiłam to na szybko i jakoś nie myślałam o pstrykaniu.

Parówki w cieście drożdżowym


  • 6-7 parówek
  • 1/4 kostki drożdży 
  • 25 dag mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego kolorowego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki oregano



Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i drożdże, pozwalamy drożdżom popracować ok 5minut. W tym czasie Przygotowujemy mąkę,dosypujemy  do mąki pół łyżeczki soli i olej.Dodajemy drożdże z mlekiem i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne,ale nie klejące się do rąk. Masę rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm(jako,że nikt z linijką mierzyć nie będzie -powinien wyjść gruby naleśnik,lekko uginający się pod naciskiem).

Ciasto kroimy w paski szerokości ok 3-4 cm. Następnie zawijamy pod skosem parówki w paski ciasta, robiąc świderki. Można przeciąć parówki na pół,wtedy łatwiej jest je zawijać i przy okazji mamy optymalne porcje. Kiedy wszystkie parówki są zawinięte układamy je na kratce do piekarnika i smarujemy wierzch lekko olejem. Wierzch posypujemy kolorowym pieprzem wymieszanym z 1/4 łyżeczką soli i oregano. Można doprawić również innymi przyprawami,na jakie tylko mamy ochotę. Ja w tym przypadku użyłam ziół prowansalskich i słodkiej papryki ponieważ akurat kolorowego pieprzu nie miałam.

Zawinięte i doprawione parówki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy o 15 minut,do zarumienienia się. Podajemy na ciepło.


Sos kokosowy z pepperoni i miętą


  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 papryczka pepperoni
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • ok. 3 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz


Wiórki kokosowe zalewamy wrzątkiem i odczekujemy ok 10 minut aż zmiękną. Następnie odciskamy z nich nadmiar wody. średniej wielkości papryczkę kroimy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu.To samo robimy również ze świeżą miętą.Dodajemy oba składniki do jogurtu,wraz z wiórkami kokosowymi i mieszamy. Na koniec dodajemy cukier i łączymy składniki.Można dodać również odrobinę soli i pieprzu. W razie gdyby sos wydawał się mało wyraźny można dodać jeszcze nieco cukru, bo tak naprawdę nie pamiętam ile go dawałam :)

Smacznego!

Czas: 20 minut + ok.15 minut pieczenia
Trudność: 1,5/5

Zdjęcia uzupełnię przy najbliższej nadarzającej się okazji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz